divider

Νομικά νέα

separator

Η εφημερία Γενικών Ιατρών στα εξωτερικά ιατρεία επειγόντων περιστατικών

/ 0 Comments /

Η παράγραφος 7 του άρθρου 6 του Ν.4052/2012 (ΦΕΚ Α’ 41), ορίζει τα εξής:«7. Στην παρ.5 του άρθρου 6 του ν.2889/2001 (Α’ 37) προστίθεται εδάφιο ως ακολούθως:”Στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.) των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. απασχολούνται και ιατροί Γενικής Ιατρικής”»

Η εν λόγω διάταξη αναφέρεται σε οργανωμένα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και μάλιστα υπό τις αυστηρές προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας και όχι σε Εξωτερικά Ιατρεία επειγόντων περιστατικών των Κλινικών και Τμημάτων των Νοσοκομείων, που συχνά αποκαλούνται Τ.Ε.Π.

Αυτόνομο Τ.Ε.Π. ιδρύεται όταν η Νοσοκομειακή Μονάδα διαθέτει περισσότερες από 300 κλίνες και, ως εκ τούτου μπορούν να υπάρξουν οργανικές θέσεις ιατρών, άρα και να αποσπαστούν ιατροί εκεί.

Στο νόμο γίνεται αναλυτική και περιοριστική αναφορά των ειδικοτήτων που απαιτούνται για τη στελέχωση της κάθε κλινικής (λ.χ. παθολογικής ή άλλης) με ιατρικό προσωπικό. Η απαρίθμηση αυτή έχει αυστηρά περιοριστικό χαρακτήρα, η δε Γενική Ιατρική ουδόλως αναφέρεται, επομένως, εξ αντιδιαστολής καθίσταται πρόδηλο ότι δεν μπορεί να υπάρξει στελέχωση οποιασδήποτε κλινικής από Γενικούς Ιατρούς, ούτε και κατά την εφημερία.

Η απαγόρευση αυτή ισχύει βέβαια και για την εφημερία της εκάστοτε κλινικής. Πράγματι, η πιθανή επίκληση οποιασδήποτε επείγουσας κατάστασης ή έκτακτης ανάγκης, δεν είναι ικανή να δικαιολογήσει μια ανάθεση αλλότριων καθηκόντων (άλλης ειδικότητας) στους Γενικούς Ιατρούς. Και αυτό διότι ο ίδιος ο Νόμος, δίνει την ευχέρεια στη Διοίκηση του εκάστοτε Νοσοκομείου να επιφορτίσει τους ειδικευμένους ιατρούς οποιασδήποτε κλινικής με επιπρόσθετες εφημερίες, εφόσον ανακύψουν έκτακτες ή επείγουσες υπηρεσιακές ανάγκες.

Σήμερα, ωστόσο, και μετά την δημοσίευση του Ν. 4238/2014, οπότε και το προσωπικό των Κ.Υ. ανήκει πλέον στην οικεία Δ.Υ.Πε., σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 8 του ανωτέρω Νόμου «Με αποφάσεις των Υπουργών Υγείας και Οικονομικών καθορίζονται οι ημέρες, το ωράριο λειτουργίας, ο τρόπος και η αναγκαιότητα διενέργειας εφημεριών καθώς και  κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Μέχρι την έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων οι ως άνω δομές εξακολουθούν να λειτουργούν με το υφιστάμενο καθεστώς και τα Κέντρα Υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία αυτών δύνανται να συμπεριλαμβάνονται στα μηνιαία προγράμματα εφημεριών των νοσοκομείων, των οποίων αποτελούσαν, μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, αποκεντρωμένες μονάδες.» Μέχρι σήμερα, δεν έχουν εκδοθεί οι οικείες υπουργικές αποφάσεις, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται το υφιστάμενο καθεστώς εφημεριών.

Αναφορικά δε με τις διατάξεις του άρθρου 88 του Ν. 2071/1992 (όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 13 του Ν. 3204/2003), σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται ότι «οι ιατροί του ΕΣΥ, όλων των βαθμών, που υπηρετούν στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, υποχρεούνται σε εφημερία στο Νοσοκομείο ή στο Κέντρο Υγείας σύμφωνα με τις ανάγκες των Τμημάτων, Εργαστηρίων και Ειδικών Μονάδων και εν γένει σύμφωνα με τις ανάγκες για την απρόσκοπτη λειτουργία του Νοσοκομείου ή του Κέντρου» καθώς και το άρθρο 45 του Ν. 3205/2003, σύμφωνα με το οποίο, «η συμμετοχή των Ιατρών του Ε.Σ.Υ. και όλων των ιατρών που με οποιαδήποτε σχέση προσφέρουν υπηρεσία στα Νοσοκομεία, στο πρόγραμμα εφημερίων, είναι υποχρεωτική για όλους τους βαθμούς και βαθμίδες, σύμφωνα με τις εκάστοτε υπηρεσιακές ανάγκες», ισχύουν τα εξής:

Πράγματι κατά την ερμηνεία των διατάξεων του Ν. 2071/1992, όπως αυτός τροποποιήθηκε με το άρθρο 13 του Ν. 3204/2003, οι γενικοί ιατροί υποχρεούνται σε εφημερία στο Νοσοκομείο ή στο Κέντρο Υγείας σύμφωνα με τις ανάγκες των Τμημάτων, Εργαστηρίων και Ειδικών Μονάδων και εν γένει σύμφωνα με τις ανάγκες για την απρόσκοπτη λειτουργία του Νοσοκομείου ή του Κέντρου Υγείας, αλλά πάντοτε σύμφωνα με το γνωστικό τους αντικείμενο.

Εξάλλου η απρόσκοπτη λειτουργία ενός Νοσοκομείου είναι ανεξάρτητη από την υποχρέωση των ιατρών να εφημερεύουν και δεν επιτυγχάνεται με τη στελέχωση των εξωτερικών (επειγόντων) ιατρείων της Παθολογικής ή άλλης κλινικής από ιατρό διαφορετικής ειδικότητας. Δηλαδή, η εφημερία πχ. του Παθολογικού Τομέα απαιτεί ειδικευμένο Παθολόγο και δεν δικαιολογείται η εφημερία ετοιμότητας σε τμήμα της πρώτης γραμμής, αν δεν υπάρχει ενεργός εφημερία ειδικευμένου γιατρού του τμήματος αυτού.

Εξάλλου, το με αρ. πρωτ. Υ10α/Γ.Π.οικ.108837/06-09-2010 Έγγραφο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο δεν έχει ανακληθεί, στη δεύτερη παράγραφο, αναφέρει, λέξη προς λέξη, τα εξής:

«Β) Σας γνωρίζουμε επίσης ότι οι ιατροί που υπηρετούν σε Κέντρα Υγείας μπορούν να πραγματοποιούν μέρος των εφημεριών τους για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών στο νοσοκομείο, στο οποίο υπάγονται, στο πλαίσιο εφαρμογής του ν. 3868/2010, άρθρο 7 παρ.21».

Η εν λόγω αποστροφή του εγγράφου του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αναφέρεται γενικώς σε Ιατρούς που υπηρετούν σε Κέντρα Υγείας, χωρίς να μνημονεύει συγκεκριμένες ειδικότητες και ιδιαίτερα την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής. Περαιτέρω, σαφώς προκύπτει από την απλή ανάγνωση του κειμένου η δυνητική εφαρμογή του, εφόσον χρησιμοποιεί το ρήμα “μπορούν” και συνεπώς ουδεμία δεσμευτική ισχύ έχει, καταλείποντας στους Ιατρούς των Κέντρων Υγείας την επιλογή της προαιρετικής πραγματοποίησης ή μη μέρους των εφημεριών τους για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών στο οικείο Νοσοκομείο, στο οποίο υπάγονται. Πολλώ δε μάλλον, όταν πρόκειται για την πραγματοποίηση εφημεριών σε διαφορετικό γνωστικό κλάδο.

Εξάλλου, με την με υπ’αρ. πρωτ.Α3α/οικ.1164/23-01-1990 Υπουργική Απόφαση, ορίζεται με σαφήνεια και κατηγορηματικότητα, ότι «…… οι γιατροί που κατέχουν θέσεις των Κ.Υ. μπορεί να προσφέρουν εναλλακτικά τις υπηρεσίες τους και στο Νοσοκομείο (στα αντίστοιχα τμήματα της ειδικότητάς τους) …… με εξαίρεση όσους διορίζονται στις θέσεις Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας».

Επομένως, η τοποθέτησή γενικών γιατρών στο Τ.Ε.Π. τομέα π.χ. Παθολογίας  Νοσοκομείου, είναι παράνομη και για το πρόσθετο λόγο, ότι σύμφωνα με την υπ’ αριθ.Υ4α/οικ.117448/14-09-2007 Απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Οργάνωση και τρόπος λειτουργίας και στελέχωσης του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.) των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ.» (ΦΕΚ Β’ 1900), προβλέπεται επακριβώς και με απόλυτη αυστηρότητα η οργάνωση, ο τρόπος λειτουργίας και η στελέχωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.), στελέχωση η οποία πρέπει να είναι ειδική, ήτοι με εξειδικευμένο, έμπειρο και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό.

Αικατερίνη Α. Βασιλοπούλου

Δικηγόρος Αθηνών

Master 2 Université Toulouse I

separator

No comments so far!

    Comments are closed